Tips voor geweldige CTOs

Hier vind je inspirerende artikels om te groeien als CTO. Soms een vraag, soms een statement, soms een quote, soms een interview, soms een verwijzing naar een andere website. Maar steeds iets waarvan je denkt “zo had ik het nog niet bekeken”.

Enkel voor geweldige CTOs (en zij die het willen worden) !

De RSS feed is https://www.softwarecaptains.be/blog?format=rss

Het volledige archief is hieronder beschikbaar. Het is ook beschikbaar in boekformaat.

Tom Klaasen Tom Klaasen

Externe begeleiding

CTOs vinden het vaak moeilijk om aan hun CEO uit te leggen waarom ze externe begeleiding willen. Ik geef je een aantal argumenten:

• Als het bedrijf verder groeit is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk bottlenecks zijn. Een externe blik kan je helpen die bottlenecks te identificeren en weg te werken;

• Als je het bedrijf ooit wil verkopen moeten de meewerkende aandeelhouders (zoals de CTO) kunnen vervangen worden. Een externe blik kan je helpen om de CTO vervangbaar te maken;

• Als je het bedrijf verder wil doen groeien is het belangrijk om anderen die het willen mee leiderschap te laten opnemen. Dit is een groeiproces van het bedrijf én van de mensen. Externe hulp kan het team en de structuur hiervoor klaarmaken en de groei helpen inzetten;

• Zelfs de beste CTO en de beste leider heeft blinde vlekken – punten waarop hij/zij kan verbeteren maar die hij/zij zelf niet ziet. Iemand met externe ervaring kan je hier sneller op wijzen zodat je ze kan aanpakken.

Wil je als CTO een eerste stap nemen in externe begeleiding? Een goed startpunt is de CTO Masterclass. In twee dagen tijd leer je wat elke CTO moet weten – ook wat de typische valkuilen en de typische blinde vlekken zijn.

Welke argumenten gebruik jij nog om uit te leggen waarom je externe begeleiding nodig hebt?

Meer lezen
Tom Klaasen Tom Klaasen

Hoe leid je een team van software developers

Hoe leid je een team van software developers?
Ik zie dat elke CTO en elke engineering leader dat op een andere, eigen manier doet. De manier van leidinggeven kan je indelen twee groepen:

  1. Directief. De CTO/engineering leader deelt alles wat er moet gebeuren op in taken, die hij of zij uitstuurt naar de software developers. Daarna gaat de CTO opvolgen dat er wel precies is uitgevoerd wat hij heeft gevraagd. Deze manier geeft de CTO een groot gevoel van controle. Het zorgt er wel voor dat de CTO heel veel werk heeft: het opdelen in taken en het opvolgen ervan kost gigantisch veel tijd en energie. Het is ook belangrijk dat de CTO technisch de beste is. Immers, een verkeerde opdeling zal snel in twijfel worden getrokken door slimmere mensen in het team. Een ander gevolg is dat het team vooral aan het werk is omdat het moet, en na de uren zo gauw mogelijk de deur achter zich dicht trekt.

  2. Ondersteunend. De CTO/engineering leader kijkt wat de software developers nodig hebben om hun werk goed te doen. Hij/zij geeft de richting aan die het bedrijf uit wil in een taal die zij verstaan. De software developers splitsen het werk onder elkaar op. Deze manier van leidinggeven is in het begin heel ongemakkelijk voor de CTO: hij/zij heeft het gevoel geen controle meer te hebben of te kunnen uitvoeren. Het zorgt er wel voor dat de CTO veel minder werk heeft. Hij/zij moet ook niet noodzakelijk de slimste zijn – de slimmere mensen in het team zullen de moeilijkste uitdagingen naar zich toe trekken. Het team voelt zich betrokken en verantwoordelijk.

Ik weet welke stijl ik verkies – maar ik weet ook naar welke stijl ik getrokken word als het even wat moeilijker wordt.

Hoe zit dat bij jou?

Wil je ook eens stilstaan bij je manier van leidinggeven? Kom dan naar de CTO Masterclass. We bespreken deze én andere uitdagingen waar elke CTO mee te maken krijgt.

Meer lezen
Tom Klaasen Tom Klaasen

Het juiste abstractieniveau

Weet je wat niet gemakkelijk is om uit te leggen? Op welk abstractieniveau je denkt en werkt.

Ikzelf ervaar dat wanneer ik moet vertellen wat de CTO Masterclass inhoudt. Je kan de rol van CTO benaderen vanuit leadership - en dan krijg je heel generieke, abstracte elementen als “strategie bepalen” en “de neuzen in dezelfde richting krijgen”, maar als CTO weet je daarmee nog niet hoe je dat doet.

Je kan de rol van CTO ook benaderen vanuit dagdagelijks werk. Dan krijg je heel praktische guidelines als “doe elke dag een standup” en “automatiseer je CI/CD”, maar als CTO geeft je dat geen inzicht in het waarom.

Ik zit daar ergens tussen. Als ik met mensen praat heb ik het eerst over het wat en het waarom, maar ga daarna wel dieper in op het hoe.

Hoe langer ik dit doe, hoe langer ik het gevoel heb dat ik dat maar kan overbrengen door één-op-één met mensen te praten.

Zijn er betere manieren om dit over te brengen?

—-

Spreekt dit abstractieniveau je aan? Schrijf je in voor de CTO Masterclass en dompel je gedurende twee dagen helemaal onder in de job en de uitdagingen waar elke CTO mee te maken krijgt.

Meer lezen
Tom Klaasen Tom Klaasen

Loslaten

Loslaten. Het is niet gemakkelijk.

Je kindje dat voor de eerste keer naar de crèche gaat. Je kindje dat voor de eerste keer alleen met de fiets naar school rijdt. Je kind dat op kot gaat. Elke keer doet het een beetje pijn – maar je weet dat je kind er door groeit en er beter van zal worden.

Je code die voor de eerste keer door iemand anders bekeken wordt. Je code die voor de eerste keer door iemand anders aangevuld wordt. Je code die door iemand anders herschreven of weggegooid wordt. Iemand anders die code voor jou schrijft. Mensen die code schrijven voor jou zonder dat je de code nog leest. Elke keer doet het een beetje pijn – maar je weet dat je bedrijf er door groeit en er beter van zal worden.

In de CTO Masterclass geven we je tips over hoe je kan loslaten. Wees erbij op 29 januari en 5 februari.

Meer lezen
Tom Klaasen Tom Klaasen

Strategie

Strategie. Een overladen term. Afhankelijk van wie hem gebruikt betekent dat blijkbaar iets anders. “Bedrijfsstrategie”, “digitale strategie”, “marketingstrategie”, “HR strategie”, “productstrategie”, “cloudstrategie” en ga zo maar door.

Wie heeft er gelijk?

Iedereen :)

Voor mij is strategie niet meer of minder dan een raamwerk dat je gebruikt om beslissingen tegen af te wegen. Een strategie helpt je niet om te bedenken wat je wel wil gaan doen, het helpt je vooral om te beslissen wat je niét gaat doen.

Als je strategie is “we willen een paar grote bedrijven als klant” ga je heel andere beslissingen nemen dan als je zegt “we willen heel veel kleine bedrijven als klant”. “Groter worden in de landen waar we al zitten” brengt heel andere beslissingen met zich mee dan “nieuwe landen aanboren”.

Het is belangrijk dat je een strategie hebt, in alle betekenissen die hierboven zijn opgesomd. Het is óók belangrijk dat iedereen dezelfde strategie volgt. Voorwaarde daarvoor is natuurlijk dat iedereen je strategie moet kennen en zich ervoor engageert.

Hoe beter mensen je strategie kennen, hoe beter ze zelf beslissingen kunnen nemen, en hoe minder jij ze moet micromanagen.

Dààr dient strategie voor.

Wil je meer inzichten in de verantwoordelijkheden van CTO en hoe ze in te vullen? Schrijf je dan in voor de CTO Masterclass. Op twee dagen tijd krijg je volop tips & tricks.

Meer lezen
Tom Klaasen Tom Klaasen

Een CTO mag niet werken

“Tom. Jij zegt altijd maar dat een CTO niet mag werken. Maar wat moet-ie dan wel doen?”

Ik denk dat een CTO heel veel moet werken. Maar hij/zij moet heel bewust omgaan met wat hij “werk” noemt.

Veel CTOs denken dat “werken” == “programmeren”. Dat is zo voor een developer en voor een software architect. Dat is niet noodzakelijk zo voor een CTO.

Hoe groter je bedrijf wordt, hoe meer je zal merken dat je werk minder bestaat uit programmeren maar meer uit andere zaken. De bedrijfsvisie en -strategie omzetten naar een visie en strategie voor je engineering team, bijvoorbeeld. Zorgen dat je engineering team een structuur heeft dat hen toelaat zo efficiënt mogelijk te werken. In het oog houden dat de mensen in je team nog gelukkig zijn in hun job. Communiceren, communiceren, communiceren (en ja, dikwijls zijn dat meetings. Meetings zijn óók werk!) Kijken waar de bottlenecks zitten in je development proces en kijken hoe je die kan oplossen. Kijken welke “red tape” je voor mensen kan weghalen. En de lijst gaat zo maar door...

Het punt is: veel (beginnende) CTOs denken dat ze waarde bijbrengen door zelf de waarde te creëren (en dus te programmeren). Maar de tijd dat je programmeert kan je niet besteden aan al die andere dingen die op je bord liggen. En voor al die andere dingen kijkt iedereen naar jou – voor dat programmeren kijkt men naar andere mensen.

Hoe sneller je dit begrijpt en aanvaardt, hoe sneller je zal groeien als CTO. En ben je (nog) niet bereid om het programmeren los te laten? Misschien is het dan tijd om je af te vragen of je die job wel moet doen.

Meer inzichten in wat de rol van CTO écht inhoudt krijg je in de CTO Masterclass. Eind januari organiseren we die nog eens. De plaatsen zijn beperkt - wacht niet te lang.

Meer lezen
Tom Klaasen Tom Klaasen

Prioriteiten

Wanneer de prioriteit van alle stories/tickets/... op “high” staat , is niets meer belangrijk.

Prioriteiten zijn een volgorde, geen schaal. “Dit ticket komt vóór dit ticket, en dan pas komt dit...”

Wil je nog meer manieren leren om je werk te organiseren? In de CTO Masterclass leggen we uit hoe je jouw werk en dat van je team kan prioritiseren.

Meer lezen
Tom Klaasen Tom Klaasen

Loop niet onder de voet

Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je een klusje in huis moet doen? Je moet een foto ophangen of je moet een lamp vervangen of ...

Voor mij is het ergste dat er dan iemand op mijn vingers staat te kijken, en nog wat onder de voet loopt ook. Sta ik daarboven op dat laddertje te wiebelen, en dan moet iemand er langs om beter te kunnen kijken wat ik aan het doen ben, en nog wat aanwijzingen geeft over de richting waarin ik de lamp moet draaien. Goed bedoeld he, maar het helpt me niet vooruit. Ik heb liever dat men komt kijken als alles klaar is en ze het licht even aandoen om te testen. Liefst nadat ze me gewaarschuwd hebben, anders zie ik alsnog sterretjes.

Wat is het ergste dat je kan doen als een softwareteam met iets bezig is? Zou het hen sneller vooruit doen gaan als je over hun schouder mee kijkt en hen vertelt waar die puntkomma en waar die accolade moet komen? Of gaan ze sneller vooruit gaan als je hen evalueert op basis van het resultaat?

Wil je verder stilstaan bij je manier van leidinggeven? In de CTO Masterclass geven we handvatten om een software development team efficiënt richting te geven.

Meer lezen
Tom Klaasen Tom Klaasen

CTO Masterclass in januari

Ben je voor de eerste keer CTO? Dan stel je jezelf ongetwijfeld een hele hoop vragen.

Wat wordt er van mij verwacht? Hoe delegeer ik? Wat mag ik delegeren en wat niet ? Hoe bouw ik een team dat door het vuur gaat? En vooral: welke valkuilen ga ik tegenkomen die ik nu zelfs nog niet zie?

Op al deze vragen (en veel meer!) geven we het antwoord in de CTO Masterclass. Gedurende twee dagen verdiepen we ons in de uitdagingen die een CTO tegenkomt – en geven we handvatten om die aan te pakken. Verwacht geen kant-en-klare oplossingen – elk bedrijf is anders en heeft dus andere oplossingen nodig – maar verwacht wel inzicht in je unkown unkowns én richting voor je known unkowns.

CTO Masterclass, 29 januari en 5 februari in Antwerpen. Schrijf je snel in!

Meer lezen
Tom Klaasen Tom Klaasen

Perfect

“Het moet perfect zijn.”
Veel CTOs nemen dit als uitgangspunt. Beter dan perfect kan iets toch niet zijn?

Helaas, dat klopt niet.
Om iets perfect te krijgen, ben je er oneindig lang aan bezig en kost het oneindig veel. Een goede CTO weet dat tijd en geld twee heel belangrijke resources zijn waar ze slim mee moet omgaan.

Jouw job als CTO is niet om alles perfect te krijgen. Jouw job als CTO is om te weten wanneer iets goed genoeg is, en te laten weten wanneer iets goed genoeg is (maar ook wanneer het niet goed genoeg is!)

Wil je nog meer leren over wat jouw job als CTO écht inhoudt? Kom dan naar de CTO Masterclass. Op twee dagen tijd belichten we alle aspecten van de job van een CTO.

Meer lezen
Tom Klaasen Tom Klaasen

Geen fouten

Weet je wat de beste manier is om geen fouten te maken?

.

.

.
Niets doen.


Weet je wat je mensen gaan doen als je eist dat ze geen fouten mogen maken?

.

.

.

Niets.


Is dat wat je wil bereiken?

Op zoek naar nog zaken om even bij stil te staan? Kom naar de CTO Masterclass!

Meer lezen
Tom Klaasen Tom Klaasen

Hoger

“Het is eenzaam aan de top.” Wat een cliché.

Maar zoals de meeste clichés is het waar. Hoe hoger je in je organisatie zit, hoe minder mensen er zijn die hetzelfde doen als jij. Er zijn ook steeds minder mensen die weten waar je mee bezig bent en wat je uitdagingen precies zijn. Er zijn steeds minder mensen die als klankbord kunnen dienen.

En helemaal bovenaan? Daar is er maar één. Er is maar één CTO in een organisatie, en die heeft geen collega’s die zijn/haar uitdagingen helemaal begrijpen. Zij/hij heeft geen enkel klankbord meer.

De beste tip die ik aan die mensen kan geven? Ga op zoek naar een klankbord buiten je organisatie.

Welk klankbord is beter dan een groep mensen die in dezelfde positie zitten, geleid door iemand met decennialange ervaring in software development en entrepreneurship. Kom naar de CTO Masterclass, waar we ontelbare uitdagingen bespreken die je dagelijks tegenkomt.

Meer lezen
Tom Klaasen Tom Klaasen

Geen dogma’s

Bekentenis: op het moment dat iemand zegt “zo moet het want zo staat het in het boekje” verliest die persoon bij mij veel krediet. En niet alleen bij mij. Meestal heeft die persoon wel ergens een bel gehoord maar weet hij/zij de klepel niet hangen.

Een eenvoudig voorbeeldje: “Agile zegt dat we standups moeten doen van een kwartier, dus doen we dat!” - Nee, agile zegt dat je een goede manier moet vinden om met elkaar te communiceren. En ja, daily standups werken goed in veel organisaties, maar in sommige organisaties werken ze helemaal niet goed.

Als je een bepaalde gewoonte of manier van werken wil creëren, vertrek dan van hetgeen je wil bereiken, en kijk dan naar mogelijk oplossingen die je wil uitproberen. “Ik merk dat sommige mensen het moeilijk hebben om hulp te vragen als ze vast zitten. Soms beseffen ze niet dat iemand anders hen snel kan helpen. Daarom stel ik voor dat we dagelijks een korte meeting houden waarin iedereen even zegt waar-ie mee bezig is.”

Dat klinkt toch veel onderbouwder dan het inroepen van een dogma, nee?

Wil je even stilstaan bij de dogma’s die je zelf gebruikt? Kom dan naar de CTO Masterclass. Op twee dagen staan we stil bij ontelbare zaken waar je niet meer bij stilstaat waarom je ze op een bepaalde manier doet.

Meer lezen
Tom Klaasen Tom Klaasen

CTO: een dure titel?

“Zeg Tom, ‘CTO’ in een startup met 10 mensen, is dat geen dure titel voor iemand die eigenlijk team lead is?”

Een vraag die me af en toe gesteld wordt, ook door die CTOs zelf. Mijn antwoord? “Het is maar hoe je het bekijkt.”

Veel mensen zien CTO als een titel . Ze denken dan aan een CTO van een heel groot bedrijf – misschien zelfs het bedrijf waar ze werken of gewerkt hebben. Dat is vaak een man in een pak en met een dure das die grote strategische beslissingen neemt op een tijdsschaal van tien jaar en waar mensen naar opkijken. Voor hen is dat een man waar ze naar opkijken (soms), waar ze minachtend over doen (“die weet niet wat er hier echt gebeurt”) of waar ze schrik voor hebben (“als die in de lift stapt wacht ik wel op de volgende lift”) – een man op wiens stoel ze denken dat ze graag zouden zitten.

Die mensen denken dan dat iemand die zichzelf CTO noemt zichzelf die status aanmeet. Dat die persoon wil dat hij gerespecteerd wordt omwille van zijn titel.

Die mensen kijken naar de titel van CTO “van beneden uit.”

Ik bekijk het anders. Voor mij is CTO een rol . Een CTO is de persoon die er binnen een bedrijf uiteindelijk voor verantwoordelijk is dat software wordt gebouwd . Hij of zij moet de visie en de strategie van het bedrijf omzetten naar een strategie voor het software development team, en zorgen dat die strategie wordt uitgevoerd.

En inderdaad, in het begin bestaat het software development team van een startup uit één persoon. Er is één persoon die ervoor verantwoordelijk is dat software gebouwd wordt, en dat doet hij of zij door het zelf te bouwen. Maar zelfs dan moet die persoon de beslissingen nemen die een CTO moet nemen of laten nemen. Welke stack gaan we gebruiken? Welk framework? Kunnen we die library vertrouwen? Gaan we technical debt oplossen of aan een nieuwe feature werken? Is het budget van onze cloud provider nog onder controle? Zijn we nog secure genoeg? Bouwen we een oplossing die werkt voor onze 3 klanten nu of één die werkt voor de 300 klanten die we over 3 jaar hopen te hebben? Hoe zorgen we dat we van de ene naar de andere situatie kunnen evolueren wanneer het nodig is? Beantwoordt deze oplossing aan de langetermijnvisie van ons bedrijf? Enzovoort.

Als hier ergens beslissing genomen wordt die verkeerd uitdraait zal de CTO zich moeten verantwoorden naar de rest van het C-level team (dat bij het begin van een startup natuurlijk enkel bestaat uit een co- founder die ook schoolkameraad of vriendin uit de studententijd is), net zoals in een multinational (waar het C-level team andere mensen in dure pakken zijn.)

De rol van CTO in deze betekenis (van “bovenuit” bekeken) is helemaal gelijk aan de rol van de CTO van die multinational. Dus ja , ik denk dat de techneut in een startup zich “CTO” mag noemen.

Wil je meer inzicht krijgen in wat de rol van CTO inhoudt? Kom dan naar de CTO Masterclass. Op twee dagen tijd krijg je een volledig beeld van wat van je verwacht wordt en hoe je die verwachtingen kan invullen.

Meer lezen
Tom Klaasen Tom Klaasen

Missie, visie, strategie, actie

Missie en visie omzetten naar strategie en acties. Dat is in een notendop het takenpakket van elke leidinggevende. Dus ook van de CTO.

Eigenlijk maakt dit het leven simpel. Om te beslissen welke acties jij en je team moeten ondernemen kan je kijken naar de strategie, de missie en de visie van je bedrijf.

Dat veronderstelt natuurlijk wel dat er een missie en een visie is en dat die geleefd wordt binnen het bedrijf (en niet ergens in een kast ligt te verkommeren.)

Hoe zit dat bij jou? Is jouw C-level team het eens over de missie en de visie?

Wil je meer tips om jezelf en het technisch team te aligneren met de rest van het C-level team? Schrijf je in voor de CTO Masterclass. Op twee dagen tijd behandelen we ontelbare manieren om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen.

Meer lezen
Tom Klaasen Tom Klaasen

Code

Hoe langer je CTO bent, hoe meer je job verschuift van “de juiste code schrijven” naar “ervoor zorgen dat de juiste code geschreven wordt.”

Wil je nog meer om over na te denken in je job als CTO? Schrijf je dan in voor de CTO Masterclass. Op twee dagen tijd laten we je stil staan bij ontelbare zaken waar je nooit bij stil staat.

Meer lezen
Tom Klaasen Tom Klaasen

Mijn mening houd ik voor mezelf

“Natuurlijk heb ik als CTO een mening bij een technische discussie. Maar die houd ik voor mezelf.”

Pientere opmerking.

Stel je voor: je software-development-team zit op een probleem te kauwen. Er zijn een paar mogelijke oplossingen geïdentificeerd. Elke oplossing heeft haar voor- en nadelen, en dus ook haar voor- en tegenstanders. Dan word jij er als CTO bijgeroepen.

Veel CTOs denken dan “ah, ik zal de knoop eens doorhakken. Leg me alle oplossingen eens voor en ik zal in mijn oneindige wijsheid de juiste kiezen.”

Newsflash: de mensen komen niet naar jou omdat jij de slimste bent. De mensen komen naar jou omdat jij hen kan beschermen als er een foute keuze wordt gemaakt. Door jou erbij te roepen leggen ze de verantwoordelijkheid van de beslissing bij jou – en kunnen ze zelf niet meer op het matje geroepen worden als het mis gaat.

De mensen komen wellicht wel naar jou omdat jij iets meer context hebt dan hen, of omdat er een beslissing genomen moet worden op basis van heel veel onzekerheid. “Met oplossing A kunnen we duizend gebruikers aan, met oplossing B kunnen we er tien miljoen aan. Oplossing B kost wel duizend keer zo veel als oplossing A. We hebben nu honderd gebruikers. Hoe zeker zijn we dat we tien miljoen gebruikers gaan halen, en hoe snel gaan we daar zijn?” is een voorbeeld van zo’n vraag.

Het beste wat je kan doen als CTO is niet om de keuze te maken voor hen. Het beste wat je kan doen is de juiste vragen te stellen, te horen waar de gaten zitten in de informatie die ze hebben, die opvullen, en hen vervolgens zelf de keuze laten maken.

Je mening houd je best voor jezelf.

---

Zoek je nog tips&tricks om je te verbeteren in je job als CTO? Schrijf je dan in voor de CTO Masterclass eind januari. Op twee dagen tijd bespreken we ontelbare uitdagingen die elke CTO tegenkomt.

Meer lezen
Tom Klaasen Tom Klaasen

CTO Masterclass

Ben je voor de eerste keer CTO? Dan ga je dit fantastisch vinden.

Je hebt wellicht al gemerkt dat CTO-zijn iets heel anders is dan een goeie developer zijn. Je komt vragen en uitdagingen tegen waar je vroeger nooit bij stil stond. Wat houdt je rol van CTO in? Waar moet je aandacht aan besteden? Hoe laat je mensen samenwerken? Hoe zorg je dat je het overzicht bewaart zonder dat je alle details blijft kennen? Wat verwacht je CEO van jou? Wat mag jij van je CEO verwachten?

Dit en veel meer leer je in de CTO Masterclass. Op 29 januari en 5 februari organiseren we er weer één in Antwerpen. Aanrader voor iedereen die net CTO is geworden, voor iedereen die erover nadenkt om het te worden, en voor iedereen die nog eens een opfrissing wilt. Schrijf je hier in.

Meer lezen
Tom Klaasen Tom Klaasen

1-to-1

Eén tip apprecieert elke CTO aan wie ik die geef.

“Houd elke week een 1-to-1 meeting met iedereen in je team.”

De meeste CTOs vinden het idee nogal ongemakkelijk. Een half uur in een meeting room gaan zitten met iemand apart? Elke week? Wat moet je dan zeggen?

Heel eenvoudig. Een 1-to-1 bestaat uit 4 delen:

1. “Hoe is’t”?”

2. “Waar ben je tegenaan gelopen in de afgelopen week? Hoe kan ik je helpen?” 3. “Dit heb ik gezien/gehoord” – vermeld ook positieve zaken!

4. “Dit ga ik doen. Dit ga jij doen.”

That’s it. Dat half uur is voorbij voor je ‘r erg in hebt. En je gaat veel onderhuidse problemen en frustraties eenvoudig kunnen oplossen.

Zowat elke CTO die met 1-to-1s begonnen is heeft me bedankt voor die tip omdat hij versteld stond van het resultaat. Probeer het eens uit.

---

Wil je nog meer tips om jezelf te verbeteren in je rol als CTO? Schrijf je dan in voor de CTO Masterclass. Op twee dagen tijd geven we je ontelbare handvatten om om te gaan met je team.

Meer lezen
Tom Klaasen Tom Klaasen

Stelen

“Good artists copy, great artists steal”

Een CTO kan een manier van werken kopiëren van een ander bedrijf. In de meeste gevallen merkt hij na een tijd dat dat toch geen goed idee was. Dat andere bedrijf was immers groter of kleiner, zat in een andere markt, had andere mensen, had een andere geschiedenis.

Geweldige CTOs ontwerpen daarom hun eigen manier van werken. Daarbij is het nogal wiedes dat ze goed oren en ogen openhouden hoe het in andere bedrijven wordt aangepakt. Ze zullen goede ideeën ‘stelen’ – maar ze zullen ze nooit klakkeloos kopiëren.

Wil jij je manier van werken verbeteren? Schrijf je dan in voor de CTO Masterclass. Op twee dagen tijd geven we je ontelbare handvatten om je werk efficiënter, productiever, en zelfs gemakkelijker te maken.

Meer lezen