Geen dogma’s

Bekentenis: op het moment dat iemand zegt “zo moet het want zo staat het in het boekje” verliest die persoon bij mij veel krediet. En niet alleen bij mij. Meestal heeft die persoon wel ergens een bel gehoord maar weet hij/zij de klepel niet hangen.

Een eenvoudig voorbeeldje: “Agile zegt dat we standups moeten doen van een kwartier, dus doen we dat!” - Nee, agile zegt dat je een goede manier moet vinden om met elkaar te communiceren. En ja, daily standups werken goed in veel organisaties, maar in sommige organisaties werken ze helemaal niet goed.

Als je een bepaalde gewoonte of manier van werken wil creëren, vertrek dan van hetgeen je wil bereiken, en kijk dan naar mogelijk oplossingen die je wil uitproberen. “Ik merk dat sommige mensen het moeilijk hebben om hulp te vragen als ze vast zitten. Soms beseffen ze niet dat iemand anders hen snel kan helpen. Daarom stel ik voor dat we dagelijks een korte meeting houden waarin iedereen even zegt waar-ie mee bezig is.”

Dat klinkt toch veel onderbouwder dan het inroepen van een dogma, nee?

Wil je even stilstaan bij de dogma’s die je zelf gebruikt? Kom dan naar de CTO Masterclass. Op twee dagen staan we stil bij ontelbare zaken waar je niet meer bij stilstaat waarom je ze op een bepaalde manier doet.

Vorige
Vorige

Hoger

Volgende
Volgende

CTO: een dure titel?