Mijn mening houd ik voor mezelf

“Natuurlijk heb ik als CTO een mening bij een technische discussie. Maar die houd ik voor mezelf.”

Pientere opmerking.

Stel je voor: je software-development-team zit op een probleem te kauwen. Er zijn een paar mogelijke oplossingen geïdentificeerd. Elke oplossing heeft haar voor- en nadelen, en dus ook haar voor- en tegenstanders. Dan word jij er als CTO bijgeroepen.

Veel CTOs denken dan “ah, ik zal de knoop eens doorhakken. Leg me alle oplossingen eens voor en ik zal in mijn oneindige wijsheid de juiste kiezen.”

Newsflash: de mensen komen niet naar jou omdat jij de slimste bent. De mensen komen naar jou omdat jij hen kan beschermen als er een foute keuze wordt gemaakt. Door jou erbij te roepen leggen ze de verantwoordelijkheid van de beslissing bij jou – en kunnen ze zelf niet meer op het matje geroepen worden als het mis gaat.

De mensen komen wellicht wel naar jou omdat jij iets meer context hebt dan hen, of omdat er een beslissing genomen moet worden op basis van heel veel onzekerheid. “Met oplossing A kunnen we duizend gebruikers aan, met oplossing B kunnen we er tien miljoen aan. Oplossing B kost wel duizend keer zo veel als oplossing A. We hebben nu honderd gebruikers. Hoe zeker zijn we dat we tien miljoen gebruikers gaan halen, en hoe snel gaan we daar zijn?” is een voorbeeld van zo’n vraag.

Het beste wat je kan doen als CTO is niet om de keuze te maken voor hen. Het beste wat je kan doen is de juiste vragen te stellen, te horen waar de gaten zitten in de informatie die ze hebben, die opvullen, en hen vervolgens zelf de keuze laten maken.

Je mening houd je best voor jezelf.

---

Zoek je nog tips&tricks om je te verbeteren in je job als CTO? Schrijf je dan in voor de CTO Masterclass eind januari. Op twee dagen tijd bespreken we ontelbare uitdagingen die elke CTO tegenkomt.

Vorige
Vorige

Code

Volgende
Volgende

CTO Masterclass