Hoe leid je een team van software developers

Hoe leid je een team van software developers?
Ik zie dat elke CTO en elke engineering leader dat op een andere, eigen manier doet. De manier van leidinggeven kan je indelen twee groepen:

  1. Directief. De CTO/engineering leader deelt alles wat er moet gebeuren op in taken, die hij of zij uitstuurt naar de software developers. Daarna gaat de CTO opvolgen dat er wel precies is uitgevoerd wat hij heeft gevraagd. Deze manier geeft de CTO een groot gevoel van controle. Het zorgt er wel voor dat de CTO heel veel werk heeft: het opdelen in taken en het opvolgen ervan kost gigantisch veel tijd en energie. Het is ook belangrijk dat de CTO technisch de beste is. Immers, een verkeerde opdeling zal snel in twijfel worden getrokken door slimmere mensen in het team. Een ander gevolg is dat het team vooral aan het werk is omdat het moet, en na de uren zo gauw mogelijk de deur achter zich dicht trekt.

  2. Ondersteunend. De CTO/engineering leader kijkt wat de software developers nodig hebben om hun werk goed te doen. Hij/zij geeft de richting aan die het bedrijf uit wil in een taal die zij verstaan. De software developers splitsen het werk onder elkaar op. Deze manier van leidinggeven is in het begin heel ongemakkelijk voor de CTO: hij/zij heeft het gevoel geen controle meer te hebben of te kunnen uitvoeren. Het zorgt er wel voor dat de CTO veel minder werk heeft. Hij/zij moet ook niet noodzakelijk de slimste zijn – de slimmere mensen in het team zullen de moeilijkste uitdagingen naar zich toe trekken. Het team voelt zich betrokken en verantwoordelijk.

Ik weet welke stijl ik verkies – maar ik weet ook naar welke stijl ik getrokken word als het even wat moeilijker wordt.

Hoe zit dat bij jou?

Wil je ook eens stilstaan bij je manier van leidinggeven? Kom dan naar de CTO Masterclass. We bespreken deze én andere uitdagingen waar elke CTO mee te maken krijgt.

Vorige
Vorige

Externe begeleiding

Volgende
Volgende

Het juiste abstractieniveau