Yoni Nijs: “Elke dag dat ik zelf programmeer, ben ik mijn team niet aan het helpen.”

De markt veroveren - dat is de droom van elke founder. Maar succes kan ook betekenen dat je plots een team onder je vleugels hebt. Hoe maak je de overstap van een expertrol naar een leidinggevende functie? In dit artikel vertelt Yoni Nijs van Zero Friction hoe hij leerde loslaten, motiveren en doelgericht communiceren.

Laagdrempelige software voor de energiesector

“Lars, Wim en ik hebben Zero Friction opgericht in 2018,” vertelt Yoni. “We vonden dat de software voor warmteleveranciers laagdrempeliger moest kunnen. In de energiesector heb je vooral logge, dure pakketten die je intern moet installeren. Er was nood aan een instapvriendelijk alternatief dat meegroeit met de klant. Daarom hebben wij een SAAS-oplossing ontwikkeld waarmee je snel – in een aantal weken zelfs – live kunt gaan en je backoffice beheert van meter tot facturatie.”

En toen waren ze plots met 35

Het concept sloeg aan, niet alleen bij warmteleveranciers maar ook bij gebouwbeheerders en sociale huisvestingsmaatschappijen. Op relatief korte tijd groeide het team van 3 naar 35 mensen. Daarvan zitten er vandaag 14 in het productteam, onder leiding van Yoni. “Vorige zomer hebben we na een investeringsronde het team verdubbeld”, herinnert hij zich. “En toen kwam de uitdaging die elke founder herkent: de overstap maken naar leidinggeven. Plots had ik 14 mensen die naar me keken voor aansturing.”

“In plaats van me af te vragen hoe ik
 mijn job beter kan doen, moet ik me afvragen
hoe ik anderen kan helpen om hún job beter te doen.”

Behoefte aan een neutraal klankbord

Vooral op het vlak van communicatie was dat een hele verandering. “Ik moest voortdurend terugkoppelen: naar het management, naar de raad van bestuur en natuurlijk ook naar het team”, vertelt hij. “Maar ik was niet vertrouwd met al die processen. Ik snakte naar een neutraal klankbord, iemand aan wie ik transparant en in alle vertrouwen mijn uitdagingen kon vertellen. Ik zocht iemand met ervaring die erover kon meespreken en advies kon geven. En zo kwam ik bij Tom terecht.”

Het aha-moment

Loslaten en leren delegeren. Dat was de grootste uitdaging, vindt Yoni zelf. “Een uitspraak die me altijd zal bijblijven is: ‘Elke dag dat jij aan het programmeren bent, ben je het team niet aan het helpen’. Dat was voor mij echt een aha-moment. Toen besefte ik pas echt: als CTO hoor je eigenlijk niet meer te programmeren. In plaats van me af te vragen hoe ik mijn job beter kan doen, moet ik me afvragen hoe ik anderen kan helpen om hún job beter te doen. Dat is een totaal andere insteek. Wanneer ik toch in de verleiding kom om iets naar me toe te trekken, denk ik aan die quote.”

Regelmatig alles op tafel smijten

Eén van de beste tips die Yoni kreeg, was om vaker gesprekken te hebben met iedereen in het team. “Daarover waren onze medewerkers meteen heel enthousiast,” herinnert hij zich. “Nu boeken we regelmatig een half uur in om alles op tafel te smijten. Tom leerde me bovendien praktische manieren om dit te organiseren, zoals het skip level system: mijn twee afdelingshoofden zitten met hun team samen en ik met hen. En om de zes weken spreek ik ook nog eens apart met iedereen. Die constructie helpt me om te delegeren en toch met iedereen individueel contact te houden.”

Over Tom

Yoni voelde direct een klik met coach Tom, al na het eerste gesprek. “Tom is heel toegankelijk en ontspannen. Hij is niet te stijf, en toch kun je er serieuze gesprekken mee voeren. Maar hij durft je wel een spiegel voor te houden en confronterende vragen te stellen. Je merkt ook gewoon dat Tom een pak meer ervaring heeft. Hierdoor neem je advies sneller aan van hem. Een extra bonus is dat hij een heel netwerk achter zich heeft. Via Tom ben ik in contact gekomen met andere CTO’s waarmee ik nu ook af en toe kan sparren over bepaalde issues.”

Het verdict

Wat vindt Yoni nu hij terugkijkt op het individuele CTO-coachingtraject? “Ik raad het elke CTO aan,” benadrukt hij. “Echt, hoe sneller hoe beter. Als ik het niet gedaan had, was ik waarschijnlijk ter plaatse blijven trappelen. Nu heb ik zelf de vinger op de wonde kunnen leggen. Dat komt niet alleen het bedrijf ten goede, maar ook mezelf. Iemand als Tom heeft bakken ervaring waar jij beter van wordt. Zie dit traject als een investering in je persoonlijke groei.”

Ook op zoek naar een neutraal klankbord?

Klinkt het verhaal van Yoni herkenbaar? Ben jij ook op zoek naar een sparringpartner die je helpt om te groeien in je CTO-rol? Neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek. Ik beantwoord graag al je vragen.

Vorige
Vorige

Woordenschat

Volgende
Volgende

Loslaten