“ArtiQ helpt dokters om goede beslissingen te nemen. En met zijn coaching doet Tom hetzelfde voor ons.”

Marko Topalovic is de CEO en medeoprichter van ArtiQ. Dit softwareontwikkelingsbedrijf helpt artsen om longaandoeningen nauwkeurig en tijdig op te sporen. Naarmate ArtiQ groeide, nam ook de nood toe om de communicatie binnen het bedrijf op punt te stellen.

Over ArtiQ
“ArtiQ is een spin-off van de KU Leuven”, legt Marko uit. “Onze missie is om met behulp van AI ademhalingsproblemen sneller op te sporen. Met onze software kunnen artsen de resultaten van een longtest beter interpreteren en zo een ​​snellere en meer nauwkeurige diagnose stellen. Het is dus een beslissingsondersteunende tool. Farmaceutische bedrijven gebruiken de software ook om een ​​kwaliteitscontrole uit te voeren op de data die ze verzamelen uit klinische proeven en studies.”

De uitdaging

Naarmate het bedrijf groeide, werd Marko zich steeds meer bewust van het belang van goede communicatie in en tussen de teams. “Zoals in elke organisatie, vind je bij ons uiteenlopende persoonlijkheden”, vertelt hij. “We hebben allemaal onze eigen unieke communicatiestijl en dat heeft een impact op de rest van het team. Een introvert zal bijvoorbeeld anders op een situatie reageren dan een extravert. Toch moeten we allemaal samenwerken en een manier vinden om te communiceren. Ik zocht iemand met expertise op dat gebied om mij te helpen het team optimaal te ondersteunen. Het is op dat moment dat ik hoorde over Tom en SoftwareCaptains.”

Over de samenwerking
“Tom heeft ons 3 maanden gecoacht”, zegt Marko. “Eén keer per week kwam hij langs om te luisteren en te praten met het team. Hij stelde de juiste vragen en liet ons nadenken over bepaalde zaken. Er is iets krachtigs aan het hebben van een externe en onafhankelijke persoon om mee te praten. Tom heeft het vertrouwen van onze teamleden gewonnen en daardoor stelden ze zich voor hem open. Omwille van zijn ervaring met het leiden van softwareteams en zijn sterke mensenkennis was hij de geknipte persoon om ons te observeren en constructief bij te sturen. Tom is erg geduldig en sociaal intelligent. Hij is ook gewoon een aangenaam iemand: hij weet op zijn eigen unieke manier elke boodschap over te brengen.”

Over de resultaten
“We hebben een snel groeiend team dat momenteel bestaat uit 12 mensen, waarvan er 3 deel uitmaken van het softwareteam. De coaching begon al snel vruchten af ​​te werpen. Tom liet me weten dat hij vooruitgang boekte, maar ook zonder zijn feedback zag ik al dat het team goed begon te functioneren. De samenwerking ging steeds vlotter.  Ik had geen specifieke KPI’s nodig om het verschil in de teamdynamiek te voelen.”

Over de voordelen van coaching
“Ik zou deze vorm van coaching aan iedereen aanraden”, besluit Marko. “Elke organisatie is erbij gebaat om af en toe kritisch naar zichzelf te kijken. Het is altijd een goed idee om eens de mening van een externe expert te vragen, zelfs als de zaken al goed lopen. Ik vergelijk het graag met wat wij doen bij ArtiQ. Wij helpen artsen om hun werk nog beter te doen. Tom doet hetzelfde voor ons, maar dan op management- en teamniveau. Bij ArtiQ geloven we dat je betere beslissingen neemt met behulp van een expert. Dus als wij dat beweren, moeten we dat zelf ook toepassen.”

Kun jij ook een extra paar ogen gebruiken?
Heeft het verhaal van Marko jou geïnspireerd? Ben jij ook op zoek naar een mentor om je te helpen de communicatie binnen je team te optimaliseren? Of zijn er andere uitdagingen waar je mee worstelt? Neem gerust contact op of plan een kennismakingsgesprek in. Soms kan een externe blik het verschil maken.

Vorige
Vorige

Geen tijd!

Volgende
Volgende

CTO Club: Certifiëring